U Ryb jsme kdysi pili téměř výhradně rum, konkrétně pak Božkov – ať už kávový nebo obyčejný.

Když jsme později přesídlili do JCF, díky jinému sortimentu alkoholických nápojů jsme i my změnili chlastací repertoár.  Zkoušeli jsme různé druhy rumů, pro které jsme hned vymýšleli vlastní pojmenování (Bukakke, Příšera z jezera, Ten s tím dědkem, S ptákem), ale protože jsme umělci, došlo i na nápoj umělců – Absinth.

Chlastali jsme ho jako každého běžného ťapika – prostě šup tam s ním a pane Fany, repete! Aspoň neusneme v kině!

Postupně k nám ale začaly prosakovat informace, že pít absinth tímto způsobem je prasárna… a pokud by vás snad napadlo něco o zapáleném cukru, tak je to taky prasárna. Absinth se prý zkrátka pije jinak.

Nastudovali jsme tedy odbornou literaturu a pokusili se absinth připravit a vypít tak, jak se skutečně pít má.

V první řadě potřebujeme absinth s obsahem thujonu, kostku cukru, absintovou sklenici a absintovou lžičku. Dále pak studenou vodu. Správné ředění je 1 díl absinthu na 3 – 5 dílů vody… takže pro naše potřeby samozřejmě použijeme 3 díly vody. Nebudeme chlast ředit víc, než je nezbytně nutné, to dá rozum.

2016-03-13 13.39.50

 

Do absintové sklenice prdneme ťapika absinthu, na sklenici prdneme absintovou lžičku, na ni cukr. Následně budeme velmi pomalu přilévat studenou vodu – ideálně prý po kapkách.

2016-03-13 13.41.50

 

No když po kapkách, tak po kapkách. Použijeme tedy kapátko, které zbylo z chovatelské stanice po listohnátech.

Kapeme…. kapeme… kapeme… a protože to trvá fakt dlouho, tak posledního ťapika vody už normálně lejeme.

2016-03-13 13.46.00

 

Vidíme, že absinth dostává mléčnou barvu a tvoří se tzv. louche (zákal). Údajně má docházet i k „rozkvětu chutí bylin“… čemuž teď moc nevěříme, ale budiž.

2016-03-13 13.52.29

 

Konečně je hotovo a můžeme koštovat. Absinth se nekope na ex – správně se jen  pomaloučku ochutnává a spíše srká.

2016-03-13 13.53.25

První lok je opravdu nečekaný. Na to, že je v tom kostka cukru, je to hořký jak pelyněk… což asi není nic divnýho, když v tom vlastně pelyněk je… První myšlenka tedy je „sakra, jak tohle vypiju, toho je nějak moc a není to vůbec dobrý“.

S druhým lokem se chuť výrazně lepší (což je samozřejmě jen subjektivní dojem. Ono to totiž bylo dobré už na začátku.)

S třetím lokem se mění myšlenka u prvního loku na „sakra, co až to vypiju, toho je nějak málo a je to nějak dobrý!“

A ta chuť bylin fakt rozkvetla, když už to máme vyjádřit poeticky.

 

No a než se povedlo sepsat tenhle článek, zmizla půlka sklenice a je poznat, že nápoj „fakt maká“ a i automatická oprava chyb ve wordu dostává zabrat mnohem více než na začátku.

Na nákupní seznam tedy připisujeme kostkový cukr a recept řadíme do bookmarku „Oblíbené“.

Pokud se pustíte do přípravy, přejeme dobrou chuť a podělte se o své zkušenosti.

Příště třeba zase u jiného receptu na viděnou (pokud samozřejmě nezabloudíme do nebezpečných vod vaření s metylalkoholem).

Share