Josef Hrušák je muž tisíce řemesel, to již všichni zajisté víte. Během svého života zvládal kdejakou dovednost lépe, než jeho učitelé. Jednou z mnoha zajímavých částí jeho pobytu v USA, bylo krátké působení v té době v začínající společnosti Coca-cola (Dnes bychom tuto fázi nazvali moderně startupem.). Lékárník a doktor John Stith Pemberton přidával v Atlantě do svého původního nápoje víno a cocain a tady začal náš příběh. Chuť takovéhoto lektvaru byla nevalná, prodejní výsledky ještě horší, což se logicky promítalo do platů jediných dvou zaměstnanců Hrušáka a místního rodáka Perryho Smitha. Když měl Perry 22 narozeniny, zůstali oba déle v práci a svou nevyplacenou mzdu vyřešili divokou konzumací zásob vína a cocainu určených pro vaření moku na druhý den. Oslava to byla jistě pěkná, ovšem při vaření ranní várky oblíbeného nápoje, postrádali 2 zásadní ingredience, což se snažili zamaskovat přidáním většího množství cukru. Nakonec ovšem zpanikařili a ze svého mizerně placeného zaměstnání, ještě ten den utekli a nikdy se nevrátili. Druhý den se stala tehdy téměř neznámá limonáda obrovským hitem a to právě díky své nové „chybné“ chuti. Její prodeje rostou od té doby raketově a můžete ji zakoupit v podstatě kdekoliv na světě. Kdyby Josef tušil…

Josef Hrušák fotografoval, na snímku je tedy majitel John S Pemperton vlevo a Perry Smith těsně před svými 22 narozeninami.

Share